|

Vitamina C reduce eficienta tratamentelor impotriva cancerului

O echipa de cercetatori americani au studiat pe celule si pe soareci efectul vitaminei C asupra medicamentelor impotriva cancerului si au descoperit un efect negativ. Cercetatorii au publicat studiul in Cancer Research, si arata ca suplimentele de vitamina C reduc eficacitatea terapeutica a chimioterapie. “Utilizarea de vitamina C poate duce la reducerea capacitatii pacientilor de a beneficia de efectele anumitor medicamente“, a explicat dr. Mark Heaney, care a condus cercetarea cu ajutorul Universitatii Columbia.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, el a decis, sa testeze in laborator o mare varietate de medicamente de chimioterapie. Acesta a observat ca toate medicamentele testate sunt mai putin eficiente, atunci cand celulele au fost pretratate cu vitamina C. Medicamentele anticancerigene au distrus cu 30 pana la 70% mai putine celule predetratate decat celule netratate. Aceste rezultate au fost apoi verificate prin implantarea de celule canceroase in soareci. Concluzia a fost urmatoarea: tumorile cresc mai repede la animalele carora le-au fost pretratate celulele canceroase cu vitamina C.

Si totusi exista si un studiu care demonstreaza ca vitamina C trateaza cancerul, si chiar il poate preveni.

Consumul de vitamina C in timpul tratamentului impotriva cancerului este un subiect controversat, care a fost reinviat de catre aceasta publicatie. Unele studii au sugerat ca datorita faptului ca vitamina C este un antioxidant, aceasta ar putea fi benefica pentru pacientii cu cancer. Aceasta este, de asemenea, teoria avansata in anii 1970 de catre Linus Carl Pauling, laureat al Premiului Nobel in Chimie in 1954. Acesta estimat ca ingerarea unei doze mari de vitamina C, creste speranta de viata a bolnavilor de cancer. Dar anumite clase de medicamente folosite in chimioterapie, au exact scopul de a produce radicalii liberi de oxigen extrem de reactivi, care duc la moartea celulelor canceroase. Dar vitamina C ar putea reactiona cu radicalii liberi, ceea ce permite celulelor sa supravietuiasca tratamentului de chimioterapie.

“Acest nou studiu se bazeaza pe o analiza destul de cuprinzatoare a medicamentelor folosite in chimioterapie”, spune Fatima Mechta-Grigoriu.

Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu sunt oarecum pripite, estimeaza aceeasi doamna. “Autorii au analizat efectul cresterii concentratiei de vitamina C, impotriva medicamentelor anti-cancer si au constatat ca vitamina C poate reduce actiunea lor citotoxica. Interesant este faptul ca ei au aratat ca aceasta inhibare nu este legata de actiune antioxidanta a vitaminei C “. Este, spune ea, o analiza “foarte preliminara”, care nu face nimic pentru a spune ce impact are vitamina C asupra efectelor terapeutice ale medicamentelor anticanceroase. Pentru moment, aceste rezultate preliminare trebuie sa fie analizate in continuare si confirmate, inainte sa se recomande limitarea consumului de vitamina C pentru pacientii tratati cu chimioterapie.

Comments are closed

Recently Commented