|

Simptomele cancerului la san

Cancerul de san incepe intr-o celula, care se imparte si se multiplica intr-un ritm necontrolat. In prima faza, un manunchi de celule canceroase de dimensiuni mici vor pune stapanire pe organ, fiind insesizabile, motiv pentru care fazele incipiente ale cancerului de san nu sunt insotite de simptome. Singurul mod prin care il poti detecta, inainte de a simti nodulul respectiv, este prin intermediul unei mamografii. Acesta este si unul dintre motivele principale pentru care mamografiile anuale trebuiesc respectate cu sfintenie. Unele afectiuni benigne de san pot aparea pot semana foarte mult cu cancerul; concluziile sunt trase de medic, invinge-ti frica si mergi la un consult!

Dupa cum punctam in deschiderea articolului, simptomul clasic pentru cancerul de san este descoperirea nodulului la san sau in jurul axilei. Un tip agresiv al acestei boale il constituie cancerul de san inflamator, care se dezvolta in foi sau cuiburi de celule tumorale, ce invadeaza pielea si poate fi lesne confundat cu o eruptie cutanata. Examinarea lunara la piept este o modalitate foarte buna de a va familiariza cu textura sanilor, schimbarile ciclice, dimensiune si starea pielii. Detectarea timpurie primeaza inaintea tuturor tratamentelor posibile!

Alte semne care te pot conduce la concluzii ingrijoratoare: umflatura la axila, secretii mamelonare, dureri la nivelul mamelonului, retragerea mamelonului, pielea cu aspect solzos, sensibilitatea persistenta la nivelul sanului, dureri neobisnuite la nivelul sanului si orice disconfort produs fara o cauza anume.

Etapa a patra sau cancerul de san metastatic este etapa cea mai avansata a acestei boli; acesta este usor de recunoscut datorita raspandirii sale dincolo de sani, iar ganglionii limfatici, sub brat si in alte parti ale corpului. Durerile osoase, greutatile intampinate in procesul de respiratie (metastaze pulmonare), lipsa poftei de mancare (metastaze hepatice), pierderea necontrolata a kilogramelor (iarasi metastaze hepatice), durerile de cap sau slabiciunea (metastaze cerebrale) sunt printre principalele simptome ale cancerului aflat in faza despre care va vorbeam.

Tipul de boala care nu apare sub forma unor noduli poarta numele de cancer de san inflamator si, in mod cert, nu va raspunde in mod pozitiv la creme sau antibiotice, asa cum ai fi tentat sa crezi in momentul cand apare eruptia cutanata. Simptomele se manifesta sub diverse forme, si anume: cresterea brusca a sanilor, mancarimi ce nu pot fi stopate cu pastile sau creme, schimbarea brusca a culorii pielii sanului (roz, rosu sau o alta culoare inchisa), dureri neobisnuite care apar in mod regulat, ulcere cutanate de san si alte modificari in textura pielii.

Foto FreeDigitalPhotos.net

Comments are closed

Recently Commented