|

Sarcina si cancerul la san

Daca esti o femeie insarcinata si esti diagnosticata de o boala cumplita precum ar fi cancerul de san, vestea te poate bulversa, emotii si sentimente contradictorii pot aparea de la teama si disperare poti trece la blazare sau furie, este o veste care nu vine chiar usor! Atunci cand cancerul este depistat in sarcina, problema devine mult mai complicata, iar deciziile pe care trebuie sa le iei sunt mai grele si mai coplesitoare.

Sanii in sarcina si riscul de cancer la san

In timpul celor 40 saptamani de sarcina sanii trec prin multe transformari, iar unele schimbarile specifice ale acestora pot fi usor confundate uneori cu o tumoare maligna.

Daca la palparea sanilor simti un nodul dureros, este posibil sa fie un prim semn posibil al unui cancer de san in sarcina, si drept urmare se impune a merge la medic pentru investigatii suplimentare.

Daca gasesti acesti noduli durerosi nu inseamna neaparat ca acestia sunt maligni, dar datorita faptului ca exista posibilitatea ca acestia sa fie maligni este indicat ca acestia sa fie verificati de un medic specialist. Uni specialistii sustin ca celulele canceroase la nivelul sanilor pot aparea la o femeie insarcinata, intr-o perioada de maxim risc intre 32-38 saptamani de sarcina.

Tipuri de cancer posibile in sarcina?

Practica medica spune ca exista mai multe tipuri de cancer la san, fiecare tip de cancer are specificul si personalitatea lui. In .ajoritatea cazurilor in care a fost diagnosticat un cancer la san in sarcina a fost gasit tesut malign in canalele galactofere fiind vorba de un carcinom ductal, si mai putin in glandele lobulare (care produc laptele matern).

Cancerul de san afecteaza fatul?

Majoritatea specialistilor sustin ca, daca in timpul sarcinii este depistat un cancer de san in sarcina pe saptamani, sau daca ai ramas insarcinata si erai deja bolnava de cancer de san, acesta nu ar trebui sa afecteze in niciun fel fatul. Se poare ca celulele canceroase de la nivelul sanului nu trec de la mama la fat.

Adevarata problema este ca nu exista studii elocvente privind efectele tratamentelor impotriva cancerului la san asupra fatului. Iar daca cancerul este depistat in primele saptamani de sarcina, este posibil ca medicul sa te intrebe daca doresti sa intrerupi sarcina pentru a se putea continua un tratament anticancer fara retineri.

Insa decizia intreruperii unei sarcini nu se recomanda pentru ca exista si unele studii care sugereaza ca o intrerupere de sarcina poate declansa un cancer, iar decizia trebuie luata de cei doi parinti indifferent de sarcina pe saptamani. Parintii pot decide sa continue sarcina, amplificand-se riscului dezvoltarii cancerului in cele 40 saptamani de sarcina si chiar extinderea acestuia si la nivelul altor organe.

In cazul in care femeia insarcinata decide sa refuze tratamentul imediat si allege sa continue cu sarcina indifferent in cate saptamani de sarcina este, tratamentul cancerului este amanat pana dupa nastere, dar pe riscul gravidei.

Investigarea cancerului de san in sarcina

Sarcina este o perioada mai delicata, in care trebuie sa fii atenta la ce tipuri de investigatii poti sa faci. Ca femeie insarcinata si suspecta de cancer te intrebi daca poti face mamografie, ultrasunete si alte investigatii clinice care pot ajuta un medic sa puna un diagnostic cat mai precis astfel incat sa nu afectezi fatul.

Alaptarea si cancerul la san

O alta dilema este daca esti afectata de cancer de san poti alapta copilul, de retinut ca nu exista nici o dovada care sa justifice intreruperea alaptarii daca esti bolnava de cancer la san. Se pare ca alaptarea nu agraveaza cancerul, iar daca reununti la alaptare nu te ajuta la o recuperare mai rapida.

Totusi, daca medicul care se ocupa de tine iti recomanda inceperea tratamentului imediat dupa nastere atunci in functie de tratament este mai bine sa eviti sa alaptezi la san pe cel mic. Tratamentul clasic pentru cancer este chimioterapia, iar substantele chimice utilizate pot trece in laptele mamei si pot fi ingerate de bebelus.

Comments are closed

Recently Commented