|

Sa crestem impreuna cu copiii cu autism

Temple Grandin, unul dintre cei mai renumiti oameni de stiinta ai momentului si care in copilarie a fost diagnosticata cu autism, vorbeste des despre faptul ca omenirea are nevoie de toate felurile de minti pentru a exista si a se dezvolta. Iar mintea unui copil cu autism este un lucru minunat pentru ca ea nu face diferenta dintre matematica si arta dintre frumos si corect.

Iar atunci  raspunsurile la cele mai complexe ecuatii matematice devin rezulatate ale intuitiei mai degraba decat ale calcului ceea ce rezulta in astfel de abilitiati umitoare cum ar fi abilitatea de a calcula inmultiri intre numere formate din peste 6 cifre, invatarea unei limbi straine in mai putin de o saptamana sau alte cazuri la fel de fantastice. Singurul neajuns al acestei conditii este ca, in cele mai multe cazuri, copilul autist este mult prea prins in mirajul propriului univers launtric si nu se poate deschide nici macar catre parintii sai.

Exista insa terapii care pot scoate acesti copii din carapace si ii pot chiar aduce la un nivel in care sa interactioneze normal cu alti copii de aceasi varsta. Dar pentru asta e nevoie de un instructaj riguros atat al copiilor cat si al profesorilor lor. De aceea Asociatia Invingem Autismul a creat programul “Copiii cu autism merg la scoala”.

In cadrul acestui program s-au lansat trei proiecte separate care sunt menite sa ajute copii cu autism sa se integreze in cadrul unor clase de copii normali. Si pentru a realiza acest deziderat se urmaresc 3 pasi importanti.

In primul rand 30 de cadre didactice vor primi instructiunile necesare pentru a putea interactiona cat mai usor cu copiii suferind the autism.

In acelasi timp 16 copii cu autism trec printr-un program care va face integrarea lor in clase cu copii normali cat mai usoara.

Si in al treilea rand parintii copiilor normali din clasele in care vor fi integrati copiii cu autism trec printr-un program pregatitor menit sa ii ajute sa inteleaga potentialul si valoarea copiilor cu autism.

Acesta este, bineinteles, doar programul pilot, desfasurat in capitala, dar el al putea pava drumul catre o noua era in felul in care interactionam cu copii cu autism. Dar pentru ca acest program sa se desfasoarea el are nevoie de suportul financiar oferit de Raiffeisen Bank castigatorului unui concurs deschis ONG-urilor.

Asa ca daca vreti sa ii ajutati sa castige trebuie sa intrati pe https://raiffeisencomunitati.ro/program-de-granturi/ sa selectati Proiecte propuse de ONG-uri, apoi pe harta galbena selectati Bucuresti si sa votati pentru proiectul “Copiii cu autism merg la scoala”

Comments are closed

Recently Commented