|

Radiochirurgia CyberKnife, o alternativa la interventia chirurgicala in cazul bolnavilor de cancer

Odata cu progresele inregistrate in domeniul medical, diverse tratamente au fost aplicate in incercarea de a vindeca sau ameliora cancerul.
Metodele alopate de tratament aplicate pacientilor care au dezvoltat boli canceroaseĀ  sunt interventiile chirurgicale, chimio si crioterapia si radioterapia. Aceasta din urma se aplica unui procent de aproximativ 50-60% din pacientii care sufera de cancer la san, uter, pancreas. Deasemenea radioterapia poate fi utilizata ca tratament cancer prostata sau pentru tratarea cancerului pulmonar.

Prin terapia cu radiatii, celulele canceroase sunt distruse, fiindĀ impiedicate sa se inmulteasca si sa se raspandeasca in organism.Neajunsul major al acestui tip de tratament este faptul ca nu se poate face diferentierea intre celulele bolnave si cele sanatoase, aflate in apropierea celor afectate de boala. In functie de evolutia cancerului, radioterapia poate fi folosita individual, ca metoda unica de tratament, sau in asociere cu chimioterapia si interventia chirurgicala.

Cat de eficienta este terapia cu radiatii in diferitele tipuri de cancer? Studiile intreprinse au reliefat faptul ca rata de supravietuire la pacientii care sufera de cancer este crescuta in cazul aplicarii acestei metode de tratament.

Ce este CyberKnife?

CyberKnife reprezinta viitorul in radioterapie. Radiochirurgia Cyberknyfe este o tehnologie de ultima generatie nonchirurgicala bazata pe transmiterea de mici impulsuri de radiatii din mai multe unghiuri diferite, lucru prin care se reduce gradul de expunere la radiatii a tesutului sanatos din vecinatatea tumorii. In locul aplicarii unei doze masive de radiatii, bratul robotizat al CyberKnife emite doze mici de fascicule de radiatii care intra in corp prin mai mult de 1200 de unghiuri diferite. Scopul acestui lucru este de a maximiza expunerea tesutului canceros prin lovirea acestuia cu cantitati mari de fascicule de intensitate mica. Avantajul major al acestei inovatii il reprezinta faptul ca tesutul sanatos din jur ramane intact, deoarece fasciculele de radiatii care trec prin el sunt in doza mica.

Cyberknife este un sistem radiochirurgical complet care permite tratarea nedureroasa a tumorilor localizate in orice zona a organismului si poate fi realizat ambulatoriu.

 

Comments are closed

Recently Commented