|

Nediagnosticarea cancerului – Un malpraxis inca frecvent

Unul dintre cazurile cele mai frecvente de malpraxis in lumea medicala este nediagnosticarea cancerului. Cancerul este un grup de mai mult de 100 de maladii diferite si apare atunci cand celulele se divid continuu si necontrolat. Daca diviziunea celulara continua si atunci cand nu este nevoie de noi celule, va rezulta o masa de tesut in exces numita tumoare.

Tumorile pot fi benigne (non-canceroase) sau maligne (canceroase). Celulele canceroase pot invada si tesuturile invecinate sau pot sa se deplaseze pe cale sanguina, formand tumori in alte parti ale corpului. Raspandirea cancerului este cunoscuta sub numele de metastaza. Unele tipuri de cancer sunt insotite de avertismente de genul sangerarilor neobisnuite, schimbari in modul de functionare a vezicii urinare si a intestinelor, noduli sau zone ingrosate in anumite parti ale corpului, probleme digestive, dificultati la inghitire, sau o tuse sacaitoare si raguseala. Biopsia este una dintre metodele sigure de depistare a cancerului.

In timpul unei biopsii, medicul colecteaza o monstra din tesutul afectat si o analizeaza la microscop pentru a depista prezenta celulelor canceroase. Cancerul poate fi tratat prin interventie chirugicala, terapie hormonala, terapie prin radiatii sau chimioterapie. Sunt cateva analize folosite pentru detectarea precoce a cancerului. Mamografiile si testele Papanicolau anuale sunt metode folosite de medici pentru detectarea cancerului de san sau a cancerului de col uterin.

Colonoscopia si sigmoidoscopia sunt folosite pentru detectarea cancerului de colon sau rectal. Cancerul poate fi nedepistat daca analizele de identificare a lui nu sunt facute corespunzator sau nu sunt facute deloc. Unele analize, in special mamografiile, pot fi citite gresit si interpretate eronat de radiologist, ducand la raspandirea cancerului. Biopsiile pot fi si ele citite necorespunzator, sau o prelevare incorecta a tesutului afectat duce la o biopsie cu diagnostic gresit. Avand in vedere imbunatatirea cailor de depistare a cancerului, esecul unui medic in a diagnostica o asemenea maladie devine din ce in ce mai greu de acceptat.

Sansa de supravietuire a unui pacient depinde de cat de devreme este depistat cancerul: un esec in a diagnostica boala in stadiile primare poate condamna pacientul la un tratament mai agresiv si mai dureros decat ar fi necesar altfel. Cu siguranta, prognosticul unui pacient se inrautateste cand cancerul nu este identificat in stadiile incipiente. Iata o lista a celor mai comune tipuri de cancer pe care doctorii esueaza in a le depista: cancerul de col uterin; cancerul de colon; cancerul de san; cancerul de prostata; cancerul esofagian.

Tratamentele precoce ale acestor tipuri de cancer sunt mult mai putin dureroase, decat cele necesare ca urmare a depistarii tardive a cancerelor. De multe ori, chimioterapia si radiatiile pot fi evitate daca se depisteaza din timp cancerul. Cand un medic nu reuseste sa identifice prezenta cancerului, durerea, suferinta si greutatile financiare ale pacientului cresc; aceste lucruri devin responsabilitatea medicului care nu a depistat cancerul la timp.

Image: FreeDigitalPhotos.net

Comments are closed

Recently Commented