|

Metode traditionale de tratament a cancerului

Prin patru metode standard s-a incercat eradicarea acestei boli numite cancer; acestea sunt: interventie chirurgicala, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie si tratament biologic.

Studiile clinice ar putea fi o optiune pentru multi dintre purtatorii acestei boli, cu conditia sa indeplineasca anumite criterii. Altii pot alege tratamente alternative de cancer, care nu sunt aprobate de catre Ministerul Sanatatii si se petrec pe zone nu tocmai conventionale (India, Mexic, s.a.m.d.). Atunci cand esti diagnosticat pentru prima data cu cancer, medicul oncolog iti va pune pe masa o serie de solutii, mai mult sau mai putin eficiente.

El sau ea iti va recomanda cel mai bun plan de tratament, unul care sa ti se potriveasca tipului de cancer. Solutiile variaza in functie de cat de mult s-a raspandit acesta, dar si de o serie de alti factori importanti, cum ar fi varsta si starea generala de sanatate, spre exemplu. In cele din urma, decizia iti apartine 100%, tu avand la dispozitie posibilitatea de a consulta mai multi medici oncologi. Nu e loc de miscari pripite, nici macar intr-un moment ca acesta.

Se poate apela la chirurgie in diferite etape ale cancerului (tratare, determina cat de avansat e), cat si in prevenirea sa. In unele cazuri, diagnosticarea are loc prin intermediul unor asemenea interventii. In ceea ce priveste tratamentul cancerului, chirurgia joaca un rol important in eliminarea tumorilor sau a unei parti mari din tesutul canceros. In multe cazuri, avem de a face cu o asociere a  chirurgiei cu chimioterapia sau radioterapia. Pentru cei care nu sunt atat de “norocosi” incat sa dispuna de un cancer tratabil, interventia chirurgicala este doar un mod de a calma durerile provocate de aceasta boala. Eliminarea disconfortului este principala tinta a sa.

Chimioterapia este tratamentul anticanceros ce se foloseste de efectul medicamentelor pentru a alimina celulele canceroase. Spre deosebire de prima metoda prezentata, chimioterapia afecteaza in mod direct intreg organismul, nu doar o parte anume. Lupta impotriva celulelor canceroase, dar inca nu s-a ajuns in situatia in care chimioterapia sa nu afecteze si celulele foliculului de par sau cele care constituie parte integranta a stomacului. Efectele secundare se manifesta prin greturi si pierderea parului.

Radioterapia foloseste anumite tipuri de energie pentru a micsora tumorile sau a elimina celulele canceroase. Deteriorarea ADN-ului acestor celule este principala arma de lupta, care conduce intr-un final la incapabilitatea lor de a se multiplica. Ca si in cazul chimioterapiei, radioterapia isi pune amprenta intr-un mod nefericit si asupra celulelor sanatoase, de aceasta data mai rezistente, capabile sa revina la starea initiala dupa o anumita perioada.

Terapia biologica este un termen folosit in cadrul medicamentelor care lupta impotriva cancerului, intr-un mod mai mult sau mai putin eficient. Unele tipuri de terapii specifice functioneaza prin blocarea proceselor biologice ale tumorilor, care le permit acestora sa isi faca de “cap” si sa creasca intr-un ritm ametitor. Altele taie direct alimentarea cu sange a tumorii, determinand-o sa moara de “foame” si, practic, sa moara din cauza lipsei sursei de hrana.

Studiile de cercetare au o nevoie continua de voluntari umani pentru testarea eficacitatii unor anumite terapii. Nu trebuie decat sa respectati criteriile impuse de marile companii si sa aplicati pentru un astfel de tratament.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Comments are closed

Recently Commented