|

Marul Lupului, aliat sau dusman?

Probabil toata lumea a auzit de proprietatile tamaduitoare ale acestei plante folosita de mii de ani in terapiile naturiste. Probabil ca multi dintre dumneavoastra chiar ati incercat macar o data in viata proprietatile tamaduitoare ale aceste plante, extrem de raspandite in Romania (preponderent in zonele vestice tarii si in sudul Moldovei)

Un amplu studiu desfasurat de specialisti americani indica faptul ca acidul aristolochic, un ingredient toxic prezent in aceasta planta este potential cancerigen.

Desi virtutile tamaduitoare ale plantei, denumita popular Marul Lupului, curcubetica sau buruiana de remf, au fost laudate mii de ani de zile, se pare ca acesta consumata in mod regulat poate duce la grave tulburari renale sau mai grav, poate genera anumite forme de cancer ale sistemului urinar.

Toxicitatea acidului aristolochic a fost descoperita inca din anul 1950, acesta fiind principala a nefropatiei endemice balcanice, o boala de care sufereau locuitorii dizonele rurale ale peninsulei balcanice (Romania, Bosnia, Bulgaria, Serbia). Acestia erau consumatori frecventi ai semintelor de Marul Lupului.

In anii 90, un tratament pentru combaterea obezitatii, pe baza de acid aristolochic, a iscat o serie de controverse dupa aparitia unor cazuri de insuficienta renala in randul femeilor care au urmat acest tratament. 

In pofida acestor avertismente, sustinute de studii, Marul Lupului este in continuare folosit pe scara larga, mai ales in tarile/zonele unde naturista este foarte impamantenita.

Comments are closed

Recently Commented