|

Gradul de mortalitate al celor mai intalnite tipuri de cancer

Stim ca in toata lumea cancerul este prezent si datorita unor diferite cauze, stiluri de viata diferite sau culturi diferite in tari diferite, incidenta si tipurile de cancer difera de la o zona la alta.

Luand exemple din intreaga lume, tipurile de cancer cel mai des intalnite sunt cancerul de esofag, cancerul de stomac, cancerul colorectal, cancerul nazofaringeal, hematomul, cancerul de san si cel de col uterin.

Cancerul esofagian: Tara noastra prezinta un risc ridicat al cancerului de esofag in randul populatiei si este tara cu cel mai mare grad de mortalitate datorat cancerului esofagian din lume.

Conform cercetarilor din 2010, gradul de mortalitate provocat de cancerul la nivelul esofagului era pe locul doi, dupa cancerul stomacal. Incepand din anii 2009, in ceea ce priveste incidenta cancerului, cancerul de esofag era al doilea in cazul populatiei masculina si al treilea in cazul populatiei feminine. Conform unui raport facut in anul 2005, desi mortalitatea cauzata de cancerul esofagian a scazut, acesta a ramas in topul primelor 4 tipuri de cancer. In tara noastra, cancerul esofagian are o anumita distributie zonala: in zonele rurale este mai des intalnit decat in cele urbane.

Cancerul de stomac: Este primul pe lista tipurilor de cancer. In 2011, cancerul stomacal era al doilea in zonele orasenesti dar primul in zonele rurale. Incidenta maladiei creste odata cu varsta si nu s-a schimbat de-a lungul timpului.

Cancerul colorectal: Incidenta si mortalitatea cancerului colorectal inregistreaza o crestere semnificativa. In intreaga lume, cancerul colorectal se afla in primele 4 pana la 6 tipuri de cancer intalnite. Este influentat de mediul inconjurator si obiceiurile de viata.

Cancerul hepatic: Este o maladie extrem de letala la noi in tara. In lume, este al treilea pe lista cancerelor letale, numarul de persoane care au murit din cauza acestei maladii fiind de aproximativ 14 milioane anual.

Cancerul nazo-faringian: Zona sudica este cea mai afectata. Mortalitatea scade de la sud la nord. In general, barbatii sunt mai afectati decat femeile.

Cancerul pulmonar: Este printre cele mai des intalnite tipuri de cancer. Morbiditatea lui creste de la an la an. Potrivit parerilor expertilor, cancerul este legat de obiceiurile de viata nesanatoase. Mai mult decat atat, cancerul pulmonar poate fi cauzat de fumat. In functie decat de mult sau de cat timp fumezi, te expui la un anumit numar de pericole.

Cancerul mamar: Erau cazuri rare la noi in tara, dar in ultimii ani, numarul lor a inceput sa creasca. Femeile care sufera de cancer de san sunt de 100 de ori mai numeroase decat barbatii. Si cu cat esti mai in varsta, cu atat cresc sansele aparitiei cancerului mamar.

Cancerul de col uterin: Este comun printre cancerele care afecteaza aparatul reproducator, si este primul dupa gradul de mortalitate. Varsta la care apare cancerul este mai inaintata la noi decat in alte tari si se situeaza undeva la 65 de ani. O persoana din 4 moare din cauza acestui tip de cancer.

Leucemia este un tip de cancer care afecteaza componentele sangelui. Ca morbiditate, inregistreaza un procent de 5% printre celelalte tipuri de cancer si se intalneste cel mai adesea la adolescenti.

Comments are closed

Recently Commented