|

Factori de risc in cancer

Desi este extrem de greu sa se indice exact modul si mai ales cauzele care duc la dezvoltarea cancerului, ample studii au aratat ca exista o serie de factori care pot influenta declansarea si dezvoltarea bolii. Acesti factori sunt in special sexul, rasa si predispozitia genetica de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Factorul genetic:

Studiile au aratat ca in cazul in care un membru al familiei sufera sau a suferit de un anumit tip de cancer si alti membri prezinta riscul de a dezvolta acelasi tip de boala.

Cancerul de san este cu siguranta un tip de cancer cauzat genetic. Acest tip de cancer se dezvolta atunci cand apar mutatii ale genelor care controleaza cresterea celulelor si permit celulelor deterioarate sa se divida si sa se inmulteasca.Genele care pot suferii mutatii sunt BRCA1, CDH1, BRCA2, PTEN, TP53, ?i STK11.

In ceea ce priveste factorul rasa, se poate spune ca si acesta joaca un rol important in dezvoltarea unour anumite tipuri de cancer. Spre exemplu, oamenii care se expun pe parcursul vitii mai mult la soare, cum ar fi rasa caucaziana originara din Europa, Locuitorii Africii de Nord precum si locuitorii Asiei de Vest sun mai predispusi in a dezvolta carcinoame scuamoase. Acest risc nu apare atat de des la locuitorii Japoniei, Chinei si Indiei.

Grupa sanguina si cancerul sunt deasemenea intr-o stransa legatura, potrivit unor studii. Astfel, cei care au grupa sanguina AII prezinta riscuri sporite in a dezvolta cancer gastric.

Studiul factorilor precum rasa, genele si grupa sanguina ajuta in stabilirea diagnozei si tratamentului abordabil care poate fi apicabil  in diferite tipuri de cancer dezvoltate ca urmare a factorilor mentionati mai sus.

Comments are closed

Recently Commented