|

Factori care afecteaza rata supravietuirii in cazul cancerului pulmonar

Rata supravietuirii in cazul cancerului pulmonar este bazata pe diferiti factori, incluzand gravitatea bolii, cat de mult s-a extins in corpul pacientului, daca este cancer pulmonar cu celule mari sau cancer pulmonar cu celule mici si starea generala de sanatate a pacientului. Factori ca rasa si sexul pot afecta deasemenea aceasta rata. Aceasta rata desemneaza cati pacienti pot trai 5 ani sau chiar mai mult cu aceasta boala dar nu indica tipul tratamentului pe care pacientul in urmeaza sau daca boala este vindecata sau se afla untr-un stadiu avansat.

Starea generala de sanatate a pacientului poate afecta abilitatea lui de a supravietui pentru 5 ani sau chiar mai mult. Cei care au o stare generala buna vor avea rata de supravietuire mai ridicata. Daca exista si alte probleme de sanatate care nu au legatura cu cancerul pulmonar si care pot fi deasemenea decisive.

Sexul pacientului poate fi un factor destul de important in aceasta rata. Femeile au in general rata supravietuirii mai mare decat barbatii. Rata in cei 5 ani este de 18% pentru femei si de 14% pentru barbati. Nu este cunoscut inca motivul acestei diferente. Cercetatorii inteleg ca aceasta boala este diferita la barbati si la femei dar nu sunt siguri inca de ce. Unii sustin ca diferentele genetice sunt de vina.

Un alt factor in aceasta ecuatie este rasa. Barbatii negri au rata de supravietuire cea mai mica si sunt urmati de barbatii albi. Barbatii de alte rase cum ar fi asiaticii, amerindieni si hispanicii urmeaza dupa rasa alba.

Fumatul contribuie foarte mult la dezvoltarea cancerului pulmonar si afecteaza deasemenea rata mortalitatii la cei care au aceasta boala deja. Cei care au fumat inainte sa fie diagnosticati dar care au renuntat la fumat sunt de 2 ori mai predispusi sa supravietuiasca 5 ani sau mai mult decat cei care nu au renuntat.

Nu conteaza foarte mult cum s-au ales cu cancer pulmonar. Si toleranta pacientului la tratament are un rol important in sansele pacientilor de supravietuire. Pacientii care pot tolera tratamentul au sanse mai mari de supravietuire decat cei care nu pot.

Alti factori au de-a face mai mult cu cancerul pulmonar – De exemplu un pacient care abia a fost diagnosticat cu aceasta boala are sanse mai mari de supravietuire decat unul care a fost diagnosticat mai tarziu. Cei la care cancerul a aparut din nou dupa ce a fost tratat au rata de supravietuire mai mica.

Toate datele scrise in aceste articol sunt aproximative. Fiecare pacient este diferit. Statisticile pot da numai o idee generala despre ce se poate intampla unor oameni ca tine.

Comments are closed

Recently Commented