|

Cum ajuta consumul de soia la combaterea cancerului

Cand vine vorba de prevenirea cancerului, fitoestrogenii care fac parte din arsenalul boabelor de soia intra in actiune. Fitoestrogenii concureaza cu estrogenii produsi in corp sau introdusi din mediul inconjurator (xenoestrogenii) si ii opresc pe acestia din urma sa-si activeze receptorii pentru estrogeni. Celulele care fac parte din sani, uter si prostata sunt foarte sensibile fata de nivelul de estrogeni si sunt pline de receptori pentru estrogeni.

O dieta bogata in soia ofera suficienta isoflavona pentru a reduce sansele dezvoltarii de cancere a caror aparitie este influentata de hormoni, fara a duce la acumularea unei cantitati excesive care ar putea afecta reproducerea sau masculinitatea.

Nu este nicio surpriza ca tarile in care consumul de soia este ridicat inregistreaza un grad scazut de tipuri de cancere determinate de hormoni. Efectul antioxidant al isoflavonei trebuie luat in considerare ca o modalitate de prevenire a cancerului oferita de boabele de soia. Substante denumite genisteina si daidzeina distrug radicalii liberi care in caz contrar ar provoca mutatii celulare.

Aceste isoflavone ridica nivelul unor antioxidanti propri ai organismului. O alta arma prin care soia combate cancerul implica angiogeneza. Angiogeneza este procesul de formare a unor noi vase de sange. In conditi normale, noi vase de sange se formeaza doar in perioade de timp limitate: ovulatie, sarcina, vindecarea unei rani.

Angiogeneza este mai alerta atunci cand o tumoare maligna incepe sa se dezvolte. E nevoie de multe vase de sange care sa hraneasca tumoarea in crestere si sa indeparteze rezidurile lasate de aceasta. Isoflavonele ajuta la prevenirea acestui proces de angiogeneza in timpul dezvoltarii cancerului. Oare soia are si alte efecte anticanceroase? Da pentruca isoflavona poate preveni cancerul in multe alte moduri.

Tumorile canceroase sunt facute din celule nediferentiate. Diferentierea celulara este procesul prin care celulele se impart in celule ale inimii, celule nervoase, etc. Fara diferentiere celulara, celulele nu stiu ce functie au de indeplinit, fapt care poate conduce la dezvoltarea cancerului.

Izoflavonele din soia previn cancerul prin incurajarea diferentierii celulelor canceroase in celule normale, sanatoase. De asemenea, este posibil ca izoflavonele sa opreasca raspandirea cancerului prin blocarea unei enzime numite tirozinproteinkinaza, pe care celulele canceroase o folosesc in timpul proliferarii lor anormale. Soia joaca vreun rol dupa ce cancerul s-a instalat deja? Da dar in primul rand trebuie sa tinem cond de faptul ca cercetarile in acest sens sunt in stadiu preliminar.

Cercetatorii au observat ca anumite tumori au o rezistenta la medicamente care functioneaza ca o pompa in cadrul celulelor, eliminand medicamentele anticanceroase inainte ca acestea sa eradicheze cancerul. Doctorii au demonstrat ca genisteina si in general izoflavonele ar putea fi imune la efectul de rezistenta multimedicamentos. De fapt, izoflavonele, in unele tipuri de cancer greu de tratat, ar putea fi singurele tratamente in fata carora tumoarea nu poate rezista. Dar aceste potentiale beneficii ale boabelor de soia inca mai necesita cercetari amanuntite pentru confirmare.
De ce vegetarienii tind sa aiba o rata scazuta de aparitie a cancerului?

Folosirea produselor din soia in locul carnii sau a produselor din lapte din dietele care contin substante ce pot initializa sau incuraja dezvoltarea cancerului ar putea explica o parte din beneficiile unei diete vegetariene. De ce? In primul rand, boabele de soia sunt pline de antioxidanti ce lupta impotriva cancerului si de fitoestrogeni.

In al doilea rand, o dieta vegetariana are un continut mai mic de grasimi in general si de grasimi saturate. In ultimul rand, inlocuind carnea cu mancaruri pe baza de soia creste aportul de fibre si este cunoscut faptul ca dietele bogate in fibre protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancere, incluzand cancerul mamar si cel de colon.

Nu e cazul sa te ingrijorezi. Nu e nevoie sa fii vegetarian ca sa ai parte de beneficiile acestea. Inlocuind unele feluri de mancare pe baza de carne sau produse lactate cu cele pe baza de soia, poti avea parte de o anumita protectie. Urmand o dieta saraca in grasimi, bogata in fibre si soia protectia anti-cancer va fi mai puternica.

Comments are closed

Recently Commented