|

Cu resveratrol se previn mai multe etape din carcinogeneza

Oncologia este unul dintre domeniile de cercetare a resveratrolului cel mai dinamic. In ultimii trei ani, numarul de studii a crescut semnificativ si aprofundarea fiecarui raport nou a dus la o cunoastere mai buna a acestor polifenoli.

Resveratrolul este primul compus natural care poate sa blocheze sau sa opreasca diferite stadii de dezvoltare a cancerului si la multe tipuri diferite de cancer. Este eficient in toate cele trei faze ale procesului de cancer: initierea, promovarea si progresia.

Se stia de mult timp ca reseveratrolul este un antioxidant foarte puternic dar chiar daca anumiti cercetatori presupuneau ca acesta are si caracteristici anticancerigene deoarece constatasera efecte de acest tip la alti antioxidanti, nu existau studii care sa demonstreze aceasta afirmatie si erau multi care ii negau rolul sau, chiar si astazi mai sunt multi sceptici

Resveratrol pare ca lupta cu cancerul intr-o varietate de moduri, de la blocarea de estrogen si de androgeni pana modularea de gene. Acesta actioneaza impotriva multor tipuri de cancer, atat la prevenirea cat si pe timpul tratamentului.

Unele informatii stiintifice si mai multe dovezi recente sugereaza ca resveratrolul provoaca un anumit tip de moarte celulara si ucide celulele canceroase, indiferent daca sunt sau nu gena supresoare de tumoari P534. Acesta functioneaza la fel de bine atunci cand celulele canceroase au receptori pentru estrogen pozitivi sau negativi.

Mai mult, un studiu arata ca organismul transforma in agent anticancerigeni resveratrolul, care poate sa localizeze si sa ucida celulele canceroase. Pentru inceput trebuie demonstrat care este mecanismul din spatele actiunii anti-cancer a resveratrolului. Cercetatorii au descoperit ca enzima citocromului P 450, cunoscuta sub numele de CYP1B1, care se gasesc in diverse tumori, metabolizeaza resveratrolul intr-un fitoestrogen, numit piceatannnol, care are o actiune impotriva cancerului. Moartea celulelor declansate de piceatannol / resveratrol este limitata la celulele canceroase si nu afecteaza celulele normale.

In plus, cercetatorii au inceput sa descopere capacitatea resveratrolului de a spori si alte tipuri de chimioterapie. De exemplu, vitamina D3 pentru a transforma un steroid care inhiba cresterea celulelor cancerului de san. Cercetatorii de la Universitatea din Notre Dame au aratat ca resveratrolul creste efectele vitaminei D.

Resveratrol se opune, de asemenea, si actiunii unui compus din alimentatia occidentala, care favorizeaza cresterea celulelor de cancer: acidul linoleic. Acesta este transformat in arahidonic, care se transforma intr-o substanta asemanatoare unui hormon (cum ar fi de prostaglandina E2 si leucotriena B4), care favorizeaza si stimuleaza procesele inflamatorii, printre altele, cresterea celulelor canceroase. A fost demonstrat ca alimentatia occidentala poate produce cancer de colon la rozatoare, fara sa mai fie necesar nici un alt produs chimic sau factor. Intr-un studiu japonez, resveratrolul, la o doza usor de obtinut doar prin dieta, inhiba cresterea celulelor de cancer de san si favorizeaza blocarea cresterii de acid linoleic.

Cercetatorii au studiat efectele asupra celulelor canceroase avansat din prostata umana transplantate la rozatoare, a unui extract de struguri ce contine resveratrol si quercetin. Ei au propus atunci aceste doua substante ca un posibil tratament al cancerului de prostata la om, desi astfel de tratamente nu au fost inca testate. Dupa ce au studiat efectele de extract din seminte de struguri pe celule cancer de prostata avansat, cercetatorii de la Universitatea din Colorado au constatat ca acestea in combinatie cu citokine naturale omoara cancerul (factor care necrozeaza tumorile) si ar putea fi mult mai eficienta si mai putin toxice in tratamentul clinic al cancerului de prostata. Intr-un alt studiu care a examinat diferite tipuri de celule de cancer de prostata, resveratrol a fost cel mai puternic dintre polifenolii testati impotriva celulelor de cancer de prostata in stadiu avansat.

Cei care doresc un supliment alimentar cu resveratrol pot incerca suplimentul alimentar Resveratrol Plus comercializat de Calivita.

Comments are closed

Recently Commented