|

Cinci teste eficiente pentru depistarea cancerului

Cancerul este o boala care iti afecteaza ADN-ul ducand la cresterea rapida a celulelor, complet iesita de sub control. Uneori se poate ajunge la formarea de tumori maligne (canceroase). Cancerul nu este usor de identificat, dar sunt cateva simptome clasice, precum nodulii sau pierderile bruste de greutate. Daca ai motive sa suspectezi prezenta unui cancer, atunci ar fi bine sa iti programezi un consult medical. In acest articol, iti voi prezenta cateva din testele pe care un medic ti le poate face.

Examen fizic: In mod normal, acesta este primul test de identificare a cancerului, atunci cand simptomele fizice sunt evidente. De exemplu, in cazul cancerului de prostata, in prima faza, medicul va examina prostata prin palpare, avand degetele infasurate in manusa chirugicala. Metoda examinarii fizice poate fi folosita si in cazul cancerelor cu simptome mai putin evidente. In cazul cancerului de plaman de pilda, doctorul poate verifica prezenta acestuia analizand modul in care tusesti.

Radiografia: Acest tip de examinare permite doctorului sa aiba o imagine mai clara asupra interiorului corpului tau. Imaginea poate fi folosita pentru a descoperi anormalitati care ar putea fi tumori maligne. Spre exemplu, cancerul pulmonar poate fi identificat datorita unor noduli vizibili la o radiografie.

Tomografia: Acest tip de analiza implica folosirea unor raze x multiple pentru a construi o imagine 3D a interiorului corpului tau. Imaginea 3D permite doctorului sa identifice anormalitati nedetectate de radiografie.

Endoscopia: Presupune folosirea unui instrument numit endoscop (un tub mic, subtire si flexibil, prevazut la un capat cu o camera de filmat) pentru investigarea indeaproape a anormalitatilor. In cazul unui cancer pulmonar, doctorul ar putea introduce un endoscop prin cavitatea bucala pana la plamani, pentru a investiga caile pulmonare in detaliu.

Ecografia: Implica folosirea de unde sonore pentru a construi o imagine interioara a corpului tau. In unele situatii, o ecografie este mai folositoare decat o radiografie sau o tomografie, deoarece dezvaluie natura anormalitatii detectate: formatiune lichida (si necanceroasa) sau formatiune solida (si posibil canceroasa).

Sper ca acest articol te-a ajutat sa iti faci o imagine mai clara asupra tipurilor de analize pentru identificarea cancerului de care poti beneficia. Daca ai vreun motiv sa crezi ca ai cancer, atunci as fi bine sa consulti un medic in privinta analizelor ce trebuie facute. Cancerul are sanse mai mari de vindecare daca este depistat din timp, iar analizele prezentate mai sus iti sporesc sansele de a-l identifica cat inca este tratabil.

Desi s-au depus eforturi pentru ca acest articol sa fie cat mai corect si informativ, scopul lui este acela de a oferi informatii generale. Cancerul este o maladie foarte grava,care ameninta viata. Prin urmare toate indoielile, tratamentele si schimbari ale stilului de viata trebuie discutate cu medicul dumneavoastra.

Image:FreeDigitalPhotos.net

Comments are closed

Recently Commented