|

Cancerul pulmonar cu celule mari

Exista doua tipuri de cancer pulmonar: cancerul pulmonar cu celule mari si cancerul pulmonar cu celule mici. Cancerul pulmonar cu celule mari ocupa un procent de 80% din cazurile inregistrate de cancer pulmonar, in timp ce cancerul pulmonar cu celule mici ocupa restul de 20%. In acest articol vom discuta despre cancerul pulmonar cu celule mari mai in amanunt.

Asa cum am spus si mai inainte, cancerul pulmonar cu celule mari este cea mai intalnita forma de cancer pulmonar. Acest tip de cancer pulmonar are deasemenea 3 subcategorii: cancerul pulmonar cu celule scuamoase, cancerul pulmonar cu celule mari si cancerul pulmonar cu celule adeno. O sa discutam despre fiecare in parte in acest articol.

1. Cancerul pulmonar cu celule scuamoase – Acest tip de cancer pulmonar cu celule mari se dezvolta din celule ce se aliniaza de-a lungul cailor respiratorii si incep sa creasca rapid si necontrolat. Se extinde destul de usor adesea si catre alte zone ale corpului din cauza limfei si a sangelui din plamani.

2. Adenocarcinomul este un tip de cancer pulmonar cu celule mari care apare atunci cand mucusul si celulele acestuia incep sa creasca rapid si necontrolat. Poate duce la formarea tumorilor. Nu se imprastie asa de usor precum celelate forme ale cancerului pulmonar cu celule mari.

3. Carcinomul cu celule mari: este un tip de cancer pulmonar care se poate dezvolta in orice zona a plamanului. Este diferit fata de celalate tipuri de cancer pulmonar cu celule mari pentru ca tumorile care se formeaza nu au structura tumorilor obisnuite la celule. Acest tip de cancer pulmonar creste mai repede in general si se extinde mai usor decat orice alt tip de cancer pulmonar cu celule mari.

Majoritatea tipurilor de cancer pulmonar cu celule mari sunt cauzate de fumat. Se spune ca fumatorii sunt de 10 ori mai predispusi sa sufere de o forma de cancer pulmonar cu celule mari decat nefumatorii. Fumatorii “inraiti” care fumeaza mai mult de 20 de tigari pe zi sunt chiar de 40 de ori mai dispusi la formele acestea de cancer pulmonar. Sunt si alti factori care pot duce la aparitia cancerului pulmonar cu celule mari cum ar fi expunerea la azbeti, radon sau chiar gene ce sunt mostenite.

Simptomele acestui tip de cancer pulmonar au mereu legatura cu plamanii. Tusea cronica, dureri in piept si probleme cu respiratia sunt semne posibile ca acest tip de cancer pulmonar este deja instalat in organism. Daca observi una din aceste simptome, trebuie sa consulti un doctor. El va putea sa iti faca teste si sa afle daca temerile tale sunt adevarate.

Cancerul pulmonar cu celule mari este foarte comun in Romania. Aproximativ 3000 de oameni descopera anual ca sufera de acest tip de cancer pulmonar. Sper ca acest articol v-a ajutat sa intelegeti tipurile de cancer pulmonar cu celule mari. Daca aveti impresia ca suferiti de acest tip de cancer pulmonar trebuie sa consultati un doctor. Ei sunt acolo ca sa va ajute sa treceti peste orice problema de sanatate.

Acest articol este o informatie generala. Cancerul pulmonar este o problema foarte serioasa si trebuie tratata ca o boala ce nu cruta pe nimeni. Consultati doctorul si el va poate spune mai multe despre ceea ce aveti de facut.

Comments are closed

Recently Commented