|

Cancerul mamar

Cancerul mamar este acea afectiune de ordin cancerigen ce apare la celulele ce alcatuiesc sanul. Acestea incep sa creasca intr-o maniera nedorita si anormala, lucrul acesta fiind de fiecare data de necontrolat. Desi cancerul la san este indeosebi intalnit la femei, exista si cazuri rare cam de 1% in care cancerul mamar apare si la barbatii adulti.

Cauza cea mai frecventa a aparitiei cancerului mamar nu este cunoscuta inca. Specialistii in domeniu inca fac cercetari in acest sens. O ipoteza ar fi cea potrivit careia hormonii feminini ajunsi la o ajunsi la o anumita varsta se dezvolta anevoios iar de aici pana la cancer mamar ar fi doar un pas.

In mod obisnuit, cancerul apare intre varsta de 40 ani si 50 ani, cu un risc de 1 la 70. In cazul femeilor mai tinere, in jurul varstei de 35 ani, riscul de a fi depistate cu un astfel de cancer mamar este de 1 la 250. Iata ca, varsta isi spune, astfel, cuvantul.

In stadiul sau incipient, cancerul mamar este depistat daca sanul prezinta nodul. Acest soi de test, daca ii putem spune asa, se poate realiza acasa, prin pipairea zonei laterale a sanului. Daca se observa o excrescenta anormala la nivelul acesta, se va prezenta de urgenta la cel mai apropiat medic.

Simptome frecvente ale cancerului la san:

  • – un nodul la nivelul sanului sau axilei.
  • – modificarea marimii sau formei sanului sau chiar asimetria vizibila.- modificarea pielii de pe sani, pigment cat si pete, alunite.
  • – scurgeri sau sangerari la nivelul mamelonului care apar la strangerea acestuia, mai ales daca nu vorbim despre o proaspata mamica.
  • – modificari ale mamelonului, cum ar fi retractia sau inversia, de regula acestea fiind si extrem de dureroase.- cruste la nivelul mamelonului.
  • – modificari de culoare sau textura a pielii de pe san sau o culoare mai inchisa in jurul mamelonului.
  • -un nodul la nivelul sanilor la barbati; asa cum spuneam mai devreme, nu exte exclus acest tip de cancer nici in cazul barbatilor.

Cauze medicale ale cancerului la san:

Cancerul mamar se manifesta prin cresterea in exces a celulelor de pe marginea lobulilor si ductelor unui san. Acesta se clasifica in functie de aspectul celulelor, iar lucrul acesta se poate clasifica doar printr-o investigatie medicala riguroasa.

Ce este cel mai grav este ca odata ce in cadrul unui san s-a dezvoltat un astfel de cancer mamar, desi acesta este tratat si aparent vindecat, exista posbilitatea ca tumora sa se extinda si la nivelul celuilalt san. Din aceasta cauza, trebuie tinut din scurt cu investigatii desfasurate la timp scurt.

De asemenea,  daca exista precedente in familie, trebuie absolut imperios sa se execute investigatii, pentru ca acest tip de cancer este cunoscut a fi transmisibil prin ADN. Fireste, nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample, dar exista posbilitatea. Tocmai din acest motiv, pentru ca exista posibilitatea, nu trebuie  sa se treaca cu vederea posibilitatea aparitiei lui.

Celulele responsabile de acest fenomen poarta numele de BRCA1 si BRCA2. Surprinzator, aceste tipuri de celule se dezvolta intr-un mod negativ indeosebi in cazul evreilor Ashkenazi – cauzele sunt necunoscute pana in acest moment.
Medicii care sunt declarati competenti pentru a face o examninare a sanului sunt: – medic de familie- medic generalist- medic ginecolog- medic internist? chirurg general.

Cu toate astea, cea mai importanta radiografie in domeniu, si anume mamografia este executata de catre medicul radiolog. In functie de rezultatul obtinut la acest test, se poate apela si la un medic chirurg, aceasta fiind cea mai cunoscuta metoda pana in acest moment, de a scapa de cancerul mamar, sau cancerul de san, asa cum este cunoscut in limbaj popular.

Ce spun expertii

Studiile arata faptul ca femeile ce nu detin o dieta echilibrata si un stil de viata corespunzator, facand abuzuri de grasimi, alcool sau tutun sunt extrem de susceptibile pentru a fi depistate cu cancer la san. Cresterea in greutate sau menopauza sunt si ele cauze destul de des intalnite. Tocmai din acest motiv, trebuie sa ne ferim sa ne traim viata intr-un mod necorespunzator, sa avem grija de noi si cu siguranta sa ne facem analizele la timp, pentru a inlatura orice teama ori banuiala ca ceva ar fi in neregula!

Comments are closed

Recently Commented