|

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este o afectiune cat se poate de severa, de natura maligna ce se dezvolta la nivelul celulelor ce captusesc suprafata colului. Avand in vedere ca vorbim despre o parte a corpului destul de expusa la tot felul de factori de risc, cancerul de col este cu atat mai grav.

Pentru cei ce nu sunt familiarizati cu termenul de ,,col”, acesta este partea inferioara de deschidere a  uterului, deschizandu-se inspre vagin, facand la propriu conexiunea dintre uter si vagin.

Descoperit inca din timp, acesta se poate trata, insa tratamentele sunt de durata si costisitoare. Simptomele de care trebuie tinut seama sunt sangerarile sau secretiile neobisnuite, in cele din urma aparand si durerea pelviana, durerea de coloana cat si umflarea picioarelor. Daca aveti aceste simptome, trebuie sa mergeti la medic numaidecat si sa va faceti controalele de rigoare.

Displazia este forma in care se manifesta cancerul de col uterin. Celulele se vor tapa pe col si vor suferi modificari de forma si structura, astfel incat in scurt timp acestea se vor transforma in canceroase. Cam aceasta ar fi definitia dispaziei in termeni comuni.

Din acest motiv, este imperios necesar a se face analize inca din timp, pentru a nu da voie celulelor sa se transforme in canceroase.

Varsta periculoasa la care femeile sunt predispuse  a face cancer de col uterin se desfasoara intre 25 si 35 ani, dar adolescentele nu sunt nici ele scutite de astfel de riscuri. In general, femeile cam de orice varsta ar trebui sa se gandeasca la aceasta posibilitate tocmai pentru a nu intampina probleme, si a nu deveni ele exceptia ce confirma regula.

Excluzand factorul ,,varsta”, exista si alti factori ce contribuie la o ,,buna” dezvoltare a acestui tip de cancer. In aceasta ordine de idei, femeile ce isi incep viata sexuala inca de la o varsta precoce, sunt extrem de predispuse la un astfel de cancer, de asemenea si cele cu partenerei multipli. In aceasi ordine de idei, vor fi expuse cancerului de col uterin si femeile ce au avut pana in acel moment un numar mai mare de 5 sarcini. Fumatoarele nu ar trebui nici ele scoase din schema, avand in vedere ca fumatul este extrem de periculos cam in toate cazurile medicale.

Examenul Papanicolau

Pentru a preintampina cancerul de col uterin, este necesar a se face un examen Papanicolau, ce va da verdictul final. Celulele vor fi razuite si preparate pentru examinarea microscopica. Cu ajutorul acestui examen, se va stabili starea efectiva a celulelor responsabile pentru acest tip de cancer.

Efectuarea examenului Papanicolau se va face anual tocmai pentru ca riscurile se dezvolta rapid. De asemenea, daca examenul va iesi de trei ori consecutiv negativ, la indicatia medicului, acesta poate fi facut mai rar, avand in vedere ca factorii de risc vor fi deja stabiliti, iar un tratament corespunzator aplicat.

Cu toate astea, examenul Papanicolau este extrem de precis, astfel, nu va fi intocmai nevoie de trei teste consecutive pentru a se stabili o solutie. Bine de stiut este ca inaintea testului, de indicat este sa nu faceti dus local cu trei zile inainte, pentru ca in caz contrar se vor distruge celulele libere. De asemenea, nu sunt indicate nici medicamentele de orice gen, tampoanele interne cat si contraceptivele, pentru ca acestea ar putea afecta dezvoltarea testului in sine.

O alta masura pentru a depista cancerul de col uterin este biopsia, aceasta avand darul de a scoate la iveala displazia. Insa, nici colposcopia nu este de ignorat, fiind foarte probabil sa intre in lista de recomandari ale medicului dumneavoastra. In cazul celei din urma, medicul va vedea colul uterin cu ajutorul unui colposcop, detaliile fiind marite pentru a putea fi vazute (cu ochiul liber este imposibil sa fie vazute).

Alte teste posibile sunt radiografia toracica, pielografia intravenoasa si tomografia computerizata. Acestea se vor efectua absolut inainte de a va incepe tratamentul prescris de medic. Se va evita luarii unui tratament dupa ,,ureche”. Vizita medicala este necesara!

Comments are closed

Recently Commented