|

Cancerul ar putea fi depistat prin teste de saliva

Cercetatorii de la Universitatea National Chung Cheng din Taiwan au dezvoltat un nou test care poate depista prezenta cancerului in organism.

“Testul masoara cantitatea de ADN deterioarat in corpul unei persoane. Un asemenea test ar ajuta medicii in diagnosticarea corecta, precum si in monitorizarea eficientei tratamentului” a declarat profesorul Hauh-Jyun Chen, cel care a condus echipa de cercetatori.

Adn-ul se gaseste in globulele albe care se gasesc in mod natural in saliva si in celulele eliminate la nivelul mucoasei bucale. Analiza se  efectuaza folosind un instrument de laborator extrem de sensibil, numit spectrometru de masa pentru a analiza ADN-ul.

Profesorul Chen anticipeaza ca o versiune comerciala a testului, daca acesta va fi aprobat pe scara larga va costa probabil numai cateva sute de dolari. Un pret mic, daca luam in calcul beneficiul pe care l-ar putea aduce in domeniul preventiei acestei temute maladii.

In plus procedura de testare este una lejera, nedureroasa pentru pacient, fiind necesara numai prelevarea unei mostre de saliva.

Comments are closed

Recently Commented